Cum să te apuci de fotografia pe film (analog)

Diferența între analog și digital. Sursa

Nu știu cu exactitate de ce scriu această postare, însă am devenit extrem de pasionată de fotografia pe film. Într-atât de pasionată, încât într-un timp foarte scurt am acumulat foarte multe surse și informații pe care vreau să le împărtășesc cu voi, în special amatorii care abia s-au apucat sau poate doar se gândesc să se apuce. Eu mi-am proput să îmi cumpăr o cameră analog acum mai bine doi ani, și din păcate abia acum am reușit. Sper ca, în viitorul apropiat să revin cu o postare cu poze făcute chiar de mine. Până atunci, sper ca și această postare să vă fie de ajutor, și cu siguranță o voi completa ulterior.

MITURI (pe care poate și voi le credeți):
  • Nu este financiar accesibil. Dimpotrivă. Față de aparatele digitale, ale căror prețuri se învârt în zona miilor de lei, prețul unei camere analog perfect funcționale și chiar performante începe de la 150 de lei (puteți găsi camere chiar sub 100 de lei pe site-uri precum olx). 
O să discutăm puțin mai jos despre costuri, inclusiv prețul rolei de film și a developării, însă costurile pot rămâne scăzute, cel puțin pentru amatori, și nu necesită investiții inițiale costisitoare precum cea pentru o cameră digitală. Nu este necesară cumpărarea separată a body-ului, obiectivelor sau a altui tip de echipament, deci aș spune că este metoda perfectă de a te apuca de fotografie. Aparatul, filmul, și sunteți gata să vă îmbrățișați noul hobby!
  • Este extrem de dificil și complicat. Cred că este un lucru de care ne temem mulți când ne apucăm de un nou hobby, anume că nu avem timpul și dedicarea necesare pentru a învăța o artă atât de dificilă, însă lucrurile nu stau chiar așa cum pare.
Camerele analog sunt, în primul și în primul rând, primul tip de aparate foto care au fost folosite de „publicul larg”. Înainte să existe telefoane și camere digitale, existau aparate foto, cu care nu doar fotografii profesioniști, ci oamenii de rând surprindeau momente speciale.

Astfel, există o gamă largă de camere analog create special pentru a fi utilizate de amatori - fie că vorbim de aparate point and shoot precum Kodak M35 sau de aparate manuale precum Smena 8M (vândut în nu mai puțin de 21 de milioane de exemplare în 25 de ani de producție). Desigur, procesul nu este la fel de rapid ca în cazul fotografiei digitale unde vedem poza instant - însă unde ar mai fi distracția?

Smena 8M, probabil cea mai populară cameră analog din lume. Sursa 

  • Fotografia pe film a murit. Filmele nu se mai fabrică, iar cele rămase sunt în număr mic și extrem de scumpe.
Credeam, nu știu din ce motiv, acest lucru până destul de curând. Nu este total neadevărat - există mărci ori tipuri de filme care au fost scoase din producție. La fel ca multe lucruri, de altfel! Nu toate produsele trec testul timpului. Însă, în realitate comunitatea de fotografie analog este vie, filme se produc încă în masă și există chiar destule companii dintre care poți alege. 

Chiar în această iarnă, compania Kodak a anunțat că va angaja 500 de noi angajați și va achiziționa mașini necesare în vederea creșterii producției de filme fotografice.

Acum că am lămurit prima parte, să o lămurim și pe a doua. Sunt filmele costisitoare?
Ei bine, da și nu. Dacă vrei să compari cu fotografia digitală unde memoria este aproape nelimitată, da, fotografia pe film este limitată (deși limitarea e văzută de majoritatea fotografilor ca pe un avantaj fiindcă testează o altă abordare, fiecare fotografie fiind achiziționată cu grijă și în momente cheie). 

O rolă tipică de film poate cuprinde între 36 și chiar până la 38 de filme, utilizată cu precauție. Cât despre costuri, pot vorbi doar despre cele valabile pe internet (este posibil ca distribuitori locali să aibă alte prețuri): acestea încep de la 20 de lei pentru o rolă alb-negru respectiv 30 pentru o rolă color, și vorbim de film de calitate bună. Pentru modelele mai selecte sau profesionale, prețurile pot ajunge până la 80-90 de lei.
Fotografie pe film Kodak Gold 200, unul dintre cele mai ieftine filme disponibile, și un exemplu de detaliu și coloristică vibrantă de care fotografia pe film este capabilă. Sursa

  •  Și developatul?
Last but not least. Nu este ceva la care m-am gândit neapărat, însă trebuie luat în considerare.
Desigur, filmul trebuie developat și ulterior imprimat (pe hârtie foto) sau scanat, pentru a ne putea folosi de imaginea ce am creat-o.

Din fericire, majoritatea orașelor dispun de cel puțin un laborator foto, care se ocupă de toate aceste procese, iar la noi ajunge doar rezulatul final. Iar prețurile, în opinia mea, sunt accesibile - în jur de 15-20 de lei pentru developare împreună cu scanarea digitală.

Acum că am demontat (sper eu) principalele mituri, haideți să vedem de ce aveți nevoie pentru a vă apuca:

1. Camera

Posibilitățile sunt multiple, cum ziceam: manuală sau automată, nouă sau second-hand.
Pentru o cameră automată (point and shoot), nou-nouță, găsiți multe variante accesibile ca preț aici:
    • https://filmpefaza.ro/
    • https://f64.ro/
    • https://www.fotohobby.ro/aparate-foto-pe-film-61
    • https://www.photosetup.ro/
Cât despre aparate second-hand, în afară de site-uri cu anunțuri și anticariate locale, mai este o variantă extrem de valoroasă și chiar mai sigură decât olx, și anume paginile de instagram dedicate, dintre care pot menționa câteva:
    • @dirtycamera35mm
    • @cameratapefilm
    • @film_camera_fox
    • @925camera etc.
Și astea sunt doar câteva. Cu primele două din listă am colaborat și pot să recomand!

2. Film

Aceleași website-uri care vând camere vând și role de film, ceea ce e avantajos fiindcă le puteți lua împreună. Dintre cele de mai sus, pe primul site găsiți camere point and shoot de la Lomography care vin la pachet cu rola de film color (și chiar și baterii) incluse în preț! 

În afară de cele de mai sus, pentru film am mai găsit următoarele site-uri:
    • https://fotofuji.ro/ 
    •  https://lookprint.ro/

 3. Tutoriale

Sigur că aceasta poate fi o listă interminabilă, însă mă voi limita la cele care mi-au fost cel mai utile:






Comentarii