Banana bread/ chec cu banane sănătos


Ce poate fi mai bun decât checul cu banane? Toată lumea care l-a încercat a fost surprinsă de cât de gustos poate fi. Chiar mai mult de atât, este foarte simplu de făcut și nu necesită mult efort!

Rețetă adaptată de pe cookieandkate.com. Găsiți rețeta originală aici.


Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 1 oră

Ingrediente:
  •  80 ml de ulei de cocos topit
  •  100 ml de miere lichidă¹
  •  3 ouă mici sau 2 ouă medii
  •  3 banane mici/medii sau 2 banane mari, cât mai coapte
  •  30 ml de lapte sau apă²
  •  2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  •  ½  linguriță de sare
  •  1 linguriță de scorțișoară
  •  430 de ml de făină din grâu întreg³
Menționări:
¹ Acum, cred că mulți am auzit că mierea încălzită la temperaturi înalte ar deveni toxică, dar nu este chiar așa. E drept, mierea încălzită la peste 48 de grade își pierde din nutrienți, enzime etc., dar niciun studiu nu a arătat că ar fi toxică pentru oameni. Totuși, puteți încerca alte alternative dacă vreți, cum ar fi siropurile ca cel de arțar sau de agave, care ar da un rezultat similar al aluatului.
² Puteți folosi atât lapte de origine animală, cât și lapte vegetal. Ca alternativă vegană a laptelui recomand Bio organic rice drink cu cocos de la The Bridge, găsiți online și la Paradisul Verde. Are un gust absolut minunat, deși nu pot spune că s-a resimțit în chec, fiindcă este vorba de o cantitate foarte mică.
³ Eu cumpăr făină din grâu întreg de la DM, e de calitate și e și la un preț bun, dar puteți încerca și cu alte sortimente de făină din grâu. Eu însă recomand făina din grâu întreg, fiindcă pe asta am testat-o eu.

Instrucțiuni:

  1.  Pune bucăți de ulei de cocos într-un ibric gradat și topește-l pe foc până obții 80 de ml de lichid
  2.  Într-un vas mare, bate cu telul uleiul cu mierea până când se omogenizează.
  3.  Pune ouăle și bate-le bine până când se formează o spumă.
  4.  Într-un vas separat, rupe bananele în bucăți și pasează-le cu blenderul sau cu o furculiță.
  5.  Adaugă bananele și laptele în vasul inițial și bate-le cu telul.
  6.  Adaugă bicarbonatul de sodiu, sarea și scorțișoara și amestecă bine cu telul.
  7.  Pune de-o parte telul și folosește o lingură de lemn mai departe. Toarnă treptat făina și amestecă cu lingura. După ce ai turnat toată făina, ar trebui să obții un aluat cremos, care curge de pe lingură, dar nu lichid.
  8. Preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius.
  9. Așează hârtie de copt într-o formă de chec sau de cozonac. Forma ar trebui să fie suficient de mare încât aluatul să nu treacă mult de jumătatea ei, fiindcă se va umfla mult în timpul coacerii.
  10. Toarnă aluatul în formă și presară puțină scorțișoară de-asupra, apoi pune-o în cuptor
  11. Ar trebui să fie gata în maxim o oră. Înfige o scobitoare în aluat și, dacă nu rămâne aluat pe ea, atunci checul este gata.
  12. Lăsă-l să se răcească 30-40 de minute înainte să tăiați din el.



Comentarii